Hoppa över navigation
Närbild av en kvinnas hand med rött nagellack som justerar på temperaturinställning på en ugn

Använd mindre el när du lagar mat

Köket är en plats där det är ganska enkelt att spara energi. Små justeringar i dina vanor kan utgöra en stor skillnad. Här följer några enkla tips.

I köket ska maten både värmas upp och kylas ner och kastruller och stekpannor ska diskas. Allt detta kräver ström. Det innebär också att det finns potential när det kommer till att kunna spara på elen.

Genomskinlig vattenkokare som häller vatten i en vit tekopp som står på en ljus diskbänk

Dyrt att värma upp vatten

– Varmvatten står för en stor del av din elräkning. Var medveten om detta, inte bara när du duschar, utan även när du gör dagliga göromål i köket. Låt inte varmt vatten stå och rinna i onödan, säger Eiliv Flakne, presschef på Enova, som jobbar med Norges omställning till ett lågutsläppssamhälle, samt ger nyttig information om hur man kan spara på elförbrukningen.

Läs fler tips om hur du kan spara el

Det första och enklaste rådet är att använda vattenkokaren när du ska värma upp vatten.

– Att koka vatten i vattenkokare är mer energisnålt än att koka upp vatten i en kastrull, säger Flakne.

Kvinnas hand som lägger lock på en kastrull med potatis som står på en induktionshäll

Använd lock och var medveten om vattenmängd

Flakne har fler tips om hur du kan spara energi när du lagar mat och värmer upp vatten:

– Har du ingen vattenkokare är ett enkelt tips att använda lock på kastrullen. Då kokar det snabbare, samtidigt som du minskar elförbrukningen.

Använd även lock när något står och ångas eller kokas över lång tid, så som ägg och grönsaker. Skär gärna upp grönsakerna så att de snabbt får den konsistens du önskar. Undvik också att koka upp mer vatten än du behöver. 

Kvinna i ett kök som håller två stekpannor över en spishäll

Utnyttja värmen på bästa sätt

Att spara ström blir enklare när du först har börjat tänka på det. 

– Du behöver inte alltid använda den stora stekpannan. Om du har mer än en, använd den storleken du faktiskt behöver så att ytan som ska värmas upp är så liten som möjligt, säger Flakne.

Du kan också använda spishällen på ett smartare sätt. Behöver du egentligen så hög värme när du ska steka något? Sällan. Även ugnsvärmen kan utnyttjas bättre. Om du stänger av ugnen tio minuter innan middagen ska serveras kommer eftervärmen vara tillräcklig för att maten ska bli färdigt tillagad.

En hand tar ut ett laxpaket ur ett kylskåp
Justera temperaturen

Du kan spara energi genom att använda den utrustning du har på ett bättre sätt. Se till att justera temperaturen i kyl och frys till rekommenderad nivå, som är 4 grader i kylen och –18 i frysen. Kallare än detta är helt onödigt.

Ett litet knep är att tina mat i kylskåpet. På det sättet använder kylen mindre energi för att hålla temperaturen. Du undviker då även att använda mikrovågsugnen i onödan.

Nedersta hylla i en diskmaskin med rena, vita tallrikar och bestick
Fyll upp diskmaskinen

Att använda diskmaskinen oftare än nödvändigt är en strömslukare. Se till att fylla den helt innan du trycker på startknappen och ta reda på vilka program som är de mest energisnåla.

En hand som pekar på temperaturkontrollen på en frys där man ser energimärkning bredvid
Kolla energimärkningen när du handlar nytt

Äldre elektriska apparater är ofta mindre energieffektiva än nya. Ska du handla nytt är det smart att välja en produkt med lägsta möjliga energiförbrukning. Alla produkter har en egen energimärkning med en skala från A till G, där A är bäst.

Kvinna skär upp morot på en skärbräda med broccoli i bakgrunden
Vi hjälper dig

På Elgiganten hittar du säljare som är experter på köksapparater. Vi hjälper dig att välja mellan alla de olika modellerna och ger dig tips om hur du kan använda dem på bästa sätt. Glöm inte att du även kan chatta med vår egen köpshjälp om du handlar online. Titta efter Live Shopper- ikonen nästa gång du handlar.