PELLETSGRILLNING – FRAMTIDENS SMAK
Vissa trender är kortlivade medan andra är här för att stanna. Pelletsgrillar har blivit allt populärare under de senaste åren, och med sin enkelhet och fantastiska smak har pelletsgrillning skapat glädje över hela världen. Älskar du god grillsmak och den där rökiga smaken? Då är det dags att dyka in i pelletsgrillningens värld!
Vad är en pelletsgrill?
Genom åren har pelletsgrillar också kallats ”pelletsrökare” – helt enkelt för att de är fantastiska på att hålla en låg temperatur, vilket är precis vad du behöver när du röker till exempel pulled pork eller en bringa. Traditionellt har rökt mat varit huvudsyftet med en pelletsgrill, men med tiden har detta förändrats.
Så här fungerar det
En pelletsgrill kännetecknas av att den drivs med elektricitet och eldas med träpellets. Du fyller på pellets i en behållare och när du startar grillen skjuter en matarskruv långsamt in pelletsen i en brännkopp som sitter under grillgallret. Här antänder ett värmeelement pelletsen och en fläkt fördelar värmen till grillådan. Under tillagningen kontrollerar en temperaturmätare temperaturen och grillen håller en jämn temperatur med hjälp av mätaren, fläkten och motorn som antingen skjuter in fler pellets för att öka värmen eller färre för att minska den. Så när du vill börja grilla behöver du bara fylla på pellets, ställa in önskad temperatur på displayen och starta grillen.
En ugn i trädgården
Resultatet är en grill som i princip fungerar som en ugn som håller en jämn värme under hela tillagningen – en grill som kan justera temperaturen på egen hand. Det är själva grunden för en pelletsgrill, och precis som alla andra grillar måste den naturligtvis underhållas. Med tiden har även andra behov uppstått och i dag finns det pelletsgrillar som inte bara fungerar vid lägre temperaturer utan även vid högre temperaturer och en del använder smart teknik som gör det lättare att grilla. Det är precis detta som pelletsgrillar är kända för – de gör det enkelt!
Varför en pelletsgrill?
Vissa tror att pelletsgrillar bara är till för professionella grillmästare – grillnördar om man så vill. Att det bara är för de som älskar att grilla perfekta revbensspjäll, pulled pork eller bringor. Men faktum är att pelletsgrillning är ett sätt att förenkla rökningen – och om du hittar en pelletsgrill som också kan uppnå höga temperaturer, har du den mest praktiska allroundgrill du kan få.
Enkelhet
Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller grillar ofta. Kort sagt, allt du behöver göra är att starta grillen, välja en temperatur och placera maten på grillen. Sedan sköter grillen resten. Ingen stress över hur värmen ska bibehållas! Med en pelletsgrill kan du fokusera på andra saker – som att umgås med vänner och familj. Men det handlar inte bara om att det är ett smidigt sätt att grilla. Det handlar också om smak! En pelletsgrill ger dig smaken vi alla älskar och känner igen från välgrillad mat. Smidigt, gott och en fantastisk upplevelse!
SMOKEFIRE – SMAKEN FRAMFÖR ALLT
Vid lanseringen av SmokeFire presenterade Weber sin första träpelletsgrill. Det är en grill som representerar allt som Weber är känt för och grillen sätter en ny standard inom pelletsgrillning.
I SmokeFire-familjen hittar du två serier – originalet SmokeFire och den mörka SmokeFire STEALTH Edition. Båda serierna finns i två storlekar – EX4 och EX6 – beroende på dina behov och hur stort utrymme du har.
Rök, grilla och allt där emellan
SmokeFire har ett brett temperaturintervall (95–315°C) och det gör att du kan använda grillen för att grilla, röka, baka och mycket mer. Det är den enda grillen du behöver för perfekt saftiga biffar, grillade low-and-slow-revbensspjäll, pizza, efterrätter, hamburgare eller något annat som du är sugen på.
Webers DNA
SmokeFires pelletsgrillar bygger på mer än 70 års grillerfarenhet och du får en helt ny trädgård med innovatio – allt skapat tack vare Webers berömda DNA. Från Webers exklusiva porslinsemaljerade yta som går tillbaka till den första klotgrillen från Weber – till Flavorizer Bars som skapades av Weber 1985. SmokeFire har allt – och mer därtill!
Vi presenterar smart grillteknik
Med SmokeFire lanserar Weber även sin smarta grillteknik, WEBER CONNECT, som är inbyggd i SmokeFire. Genom att ansluta din SmokeFire till din smartphone med WEBER CONNECT-appen får du notiser vid grillen eller via mobilen om grillningen. Du kan till och med kontrollera temperaturen i din SmokeFire direkt i din smartphone. Förutom att WEBER CONNECT är din grillassistent gör den smarta tekniken det också möjligt för Weber att optimera och finjustera din SmokeFire hemma. Programuppdateringar sker automatiskt så din grill är alltid uppdaterad.
VARFÖR SMOKEFIRE?
Därför du bör välja SmokeFire:
- Enklare borttagning av fett och aska. SmokeFire-grillens inbyggda rengöringssystem gör att aska och fett hamnar i en behållare som är enkel att rengöra.
- Fettbehållare. Att ha en fettbehållare hängande på sidan av grillen är inte optimalt. Den kan vara smutsig, instabil och i perfekt höjd för att hunden ska kunna dricka ur den.
- Flavorizer Bars. Webers unika Flavorizer Bars är skapade för att fördela värmen jämnt över grillgallret och de ser till att grillen når höga temperaturer.
- Skorsten. En skorsten drar ut den varma luften från grillen, vilket förhindrar en snabb uppvärmning vilket krävs för att få optimal grillning och bryning.
- Grilla och röka. 315°C är den magiska siffran. SmokeFires breda temperaturintervall gör att du kan röka en bringa vid låg temperatur eller grilla en perfekt medium-rare biff på hög värme.
- Begränsat temperaturintervall. Vissa pelletsgrillar är designade för rökning, men klarar inte av att bryna. För att kunna grilla saftiga hamburgare eller perfekt grillade biffar behövs en grill som snabbt kommer upp till 315°C.
- Porslinsemaljerad yta. Webers porslinsemaljeringen klarar de mest krävande väderförhållandena och hjälper till att förebygga rostangrepp, sprickor och flagning.
- Lackerade stålytor. Vissa pelletsgrillar har lackerat lock och grillåda. Målade stålytor rostar och flagnar med tiden.
- Grillhjälp steg-för-steg. Appen WEBER CONNECT smart grillteknik är den första verkliga grillassistenten som hjälper dig steg för steg via notiser. En nedräkningstimer visar när maten är klar och du får notiser när det är dags att vända maten och servera den.
- Inbyggt spridartråg. Ta en titt under grillgallret. Vissa pelletsgrillar har inbyggt spridartråg (ska inte förväxlas med droppform) som avskärmar lågan. Detta förhindrar att värmen kommer direkt till maten och det samlar även upp aska och fett.
UNDERHÅLL AV DIN SMOKEFIRE
Håll din SmokeFire skinande ren och i gott skick! Det krävs bara några få saker för att SmokeFire alltid ska fungera optimalt så att du kan fokusera på det som verkligen betyder något – de roliga stunderna runt grillen!
Mellan grillningar
Att rengöra grillen mellan grillningarna är enkelt och det är det bästa sättet att säkerställa att nästa grillning blir bra!
- Låt grillen förvärmas på hög värme i 10-15 minuter. På så sätt bränner du bort matrester från grillgallret.
- Borsta därefter rent grillgallret med en grillborste i rostfritt stål.
- Kontrollera droppformen som sitter i ask- och fettlådan och se till att det inte rinner över. Om det sker, ta bort den och byt ut den mot en ny. Detta förhindrar stora flammor vid grillningen.
- Nu är du redo att grilla!
Ny säsong
Ibland kan det vara bra att rengöra din SmokeFire ordentligt – särskilt innan grillsäsongen börjar. Men oroa dig inte, det är enkelt och kräver varken mycket verktyg eller tid. Allt du behöver är grillrengöringsmedel, en mikrofiberduk eller pappershandduk, en grillskrapa och en ny droppform.
Invändig rengöring:
- När SmokeFire har svalnat helt sprayar du både det övre och nedre grillgallret med Weber Grillgallerrengöring och låter det verka en kort stund. Torka sedan rent med pappershandduken eller mikrofiberduken. Om det behövs kan du också använda en grillborste. Ta av från grillen.
- Använd en grillskrapa och skrapa dina Flavorizer Bars nedåt. Spraya sedan med Weber Grillgallerrengöring och låt det verka en kort stund och torka sedan rent. Ta sedan bort dina Flavorizer Bars från grillen.
- Skrapa värmeskölden och ta bort den.
- Skrapa grillådan och tryck in resten av skräpet i ask- och fettlådan. Spraya med Weber Grillgallerrengöring och torka rent.
- Rengör brännkoppen med skrapan så att skräpet trycks genom pelletsgallret.
- Ta av ask- och fettlådan. Byt ut den gamla droppformen, töm lådan, torka av den och sätt tillbaka den i grillen.
Utvändig rengöring:
- Spraya locket med Weber Grillrengöring emalj och låt det verka en kort stund. Torka sedan rent.
- Gör samma sak med sidobordet med Weber grillrengöring rostfritt stål och torka rent.
- Du är redo för den nya säsongen!