Guide: Hitta rätt kamera för dig
Vilken kamera är perfekt för dig? Det beror på vad du vill fotografera eller filma, hur mycket utrustning du vill bära runt, hur mycket kameran måste tåla och var du vill använda den. Den här guiden hjälper dig att komma fram i kameradjungeln, så att du kan hitta rätt kamera för din plånbok och dina behov.
Kompaktkamera
Här hittar du alla våra kompaktkamerorÄr för dig som vill:
- Ha en allt-i-ett-lösning som är lätt att ta med dig
- Fotografera motiv som är långt borta, till exempel djurliv och fåglar som är svåra att komma nära utan att skrämma bort dem - välj då en kompaktkamera med 25x zoom eller mer
- Ha en mångsidig resekamera
- Ha en vatten- och stötsäker kamera som tål det mesta - välj en vattentät kamera
Systemkamera
Här hittar du alla våra systemkamerorÄr för dig som vill:
- Ha den bästa bildkvaliteten
- Fotografera motiv i snabb rörelse, till exempel barn
- Ha en kamera som dina färdigheter kan växa med
- Ha utbytbar optik som kan anpassas efter dina behov
- Kunna göra videoinspelningar i hög kvalitet, med bra bildstabilisering
Actionkamera
Här hittar du alla våra actionkamerorÄr för dig som vill:
- Ha en liten kamera som tål både vatten och stötar, oavsett om du gör extremsporter eller reser
- Kunna filma actionfyllda sekvenser eller filma under alla möjliga förhållanden
- Fästa kameran på hjälmen, cykeln, surfbrädan, överkroppen och liknande
- Ha många möjligheter att leka med synvinklar
Mobilkamera
Här hittar du de bästa kameramobilernaÄr för dig som vill:
- Alltid ha en kamera med dig, antingen i fickan eller väskan
- Fotografera stillastående motiv mer än rörliga
- Omedelbart kunna dela foton via meddelanden eller i sociala medier
Sensorstorlek
Alla kameror kommer med en sensor som fungerar ungefär på samma sätt som det digitala alternativet till traditionell film. Det vill säga att varje gång du tar ett foto så exponeras sensorn med ljus, och andra komponenter i kameran fångar upp det den ser och sparar det som en bild.
Varför spelar sensorstorlek någon roll?
Sensorstorlek är en av de viktigaste sakerna att tänk på när du ska köpa en ny kamera - ju större sensor desto mer ljus kan kameran fånga upp, något som i sin tur ger mer detaljerade bilder.
En större sensor gör stor skillnad, det märker du framförallt om byter upp dig från en APS-C till en fullformatssensor. En fullformatssensor kapar inte din bild, vilket är perfekt när du tar bilder av landskap eller arkitektur. Den gör det också möjligt att exprimentera med skärpedjup vilket kan skapa djup i dina bilder.
Med en större sensor får du ett bättre dynamiskt område (förhållandet mellan det ljusa och det mörka i bilden), mindre brus i bilderna samt bättre prestanda i dåliga ljusförhållanden.
Håll utkik efter sensorer på 1” och uppåt, alltså Four Thirds, APS-C och fullformatssensorer. En generell regel är att kameror med utbytbara objektiv använder sig av större sensorer, såsom fullformat eller APS-C, medan kompaktkameror och mobiltelefoner har små sensorer.
Nedan kan du se exempel på olika sorters sensorer.
Manuella inställningar
När du lärt känna din kamera lite bättre kan du sluta använda de automatiska inställningarna och börja exprimentera med bländare, slutarhastighet och ISO. Det öppnar upp för att lyckas få till mer kreativa och mer artistiska bilder. Därför är det bra att välja en kamera som har manuella inställningar.
Vad är bländare?
Bländaren är beroende av kamerans objektiv och bestämmer hur mycket ljus som når in till kamerans sensor. Bländaröppningen är ett hål i objektivet som formas av blad som rör sig. Dessa blad har olika sorters form och justeras antingen genom din kamera eller med en manuell ring på objektivet.
Bländare räknas ut i f/-tal. Ett lågt f/-tal, till exempel f/1.8, öppnar ett större hål i objektivet och låter mer ljus komma in till kamerasensorn. Det skapar ett kort skärpedjup och ger dig stor kontroll över vad som är i fokus. Med ett lågt f/-tal kan du skapa en läcker bokeh-effekt, dvs stor oskärpa bakom motivet som är i fokus.
Ett högt f/-tal, till exempel f/16, stänger igen mycket av hålet och gör att väldigt lite ljus kommer till sensorn. Det skapar ett långt skärpedjup, något som ger dig möjlighet att få fokus på hela bilden - perfekt när du har många intressanta objekt i bakgrunden.
Vad är slutartid?
Slutarhastighet, eller slutartid, är den tid som din kamera exponerar sensorn för ljus. Slutaren håller sig stängd till dess att du är redo att ta en bild. Sedan öppnar den sig och exponerar sensorn för ljus och stänger sig igen.
En snabb slutartid låter dig fånga skarpa bilder av rörliga motiv genom att frysa all action - ideellt för att fånga sport- eller djurliv.
En lång slutartid låter dig ta bilder där ditt objekt är suddigt när det rör sig - ideellt för att skapa artistiska landskapsporträtt eller för att fånga stjärnhimmeln. I och med att längre slutartid släpper in mer ljus är det perfekt att använda i dåliga ljusförhållanden.
Vad är ISO?
Traditionellt sett användes ISO för att gradera film, men när vi pratar om digitalkameror används ISO för att mäta hur mycket ljus din sensor kan lägga till. Ett högre ISO-nummer resulterar i högre ljuskänslighet, medan ett lägre nummer betyder lägre känslighet.
En högre ISO-inställning ger dig bättre prestanda i mörkret och i dåliga ljusförhållanden, något som låter dig ha högre slutartid och lägre f/-tal. Dock kommer det med sina nackdelar, och ju högre ISO du har desto grynigare blir dina bilder. Många moderna kameror hanterar ISO väl, men det är ändå smartast att välja det lägsta f/-talet som är möjligt så att du slipper onödigt gryniga bilder.
Filma video
Det finns många olika alternativ när det gäller att filma video - det hela beror på vad du har för avsikt att filma. En kompaktkamera kan vara ett utmärkt alternativ om du ska fånga vardagliga scenarion som till exempel födelsedagskalas eller en dag på stranden.
Beroende på hur du vill visa upp ditt material så är videokvaliteten viktig att ha i åtanke. Ju högre upplösning, desto högre detaljnivå på filmen. För att få fler möjligheter med filmning så är det smart att överväga en spegellös eller en traditionell systemkamera. Mindre skärmar så som mobiltelefoner och surfplattor kommer undan med lägre upplösning, men TV-apparater är gjorda för att visa upp högupplöst filmmaterial. Kameraproducenterna fokuserar mer och mer på möjligheterna att filma i kameror, så håll utkik efter professionella upplösningar så som 4K Ultra HD, eller kanske till och med 6K.
Vad är FPS?
FPS står för frames per second (bilder per sekund), och mäter hur många unika bilder kameran kan fånga per sekund. Ju högre FPS kameran filmar i, desto mindre skakig och ryckig blir filmen.
Hur undviker jag skakningar?
För att undvika amatöraktiga och ostabila filmer har många kameror numera en stabilisator, som kan ge dig skarpare och snyggare resultat när du inte har tillgång till ett stativ. Det är särskilt användbart när du ska filma mycket handhållet material, eller vill få till snygga panoreringar.
Hur kan jag få till slow motion?
Vissa stunder är över på bara ett ögonblick. Men som tur är blir det allt vanligare att man kan filma slow motion direkt i kameran - utan att det behöver redigeras i efterhand. Något som kan vara bra om man filmar snabba händelser så att man kan gå tillbaka och återuppleva ögonblicken i efterhand, och kanske få med sig exakt vad som hände.
Objektiv
Läs mer om olika objektiv härDen absolut största fördelen med en systemkamera är möjligheten att kunna byta ut optiken. Ett nytt objektiv förvandlar kameran totalt, och låter dig anpassa den till alla användningsområden. Oavsett om det är makro, sport- eller naturfotografering du brinner för så finns det alltid ett objektiv som täcker dina behov.
Kameratillbehör
Se kameratillbehör härEn kameraväska, ett stativ eller ett minneskort - med de rätta tillbehören kan du se till att din nya kamera inte skadas, att den kan stå stabilt när du ska fota eller filma samt ser till att du har nog lagringsplats till alla dina bilder. Olika filter kan skapa ett unikt uttryck i dina bilder. Det är ett perfekt sätt att finjustera dina bilder, och är så mycket bättre än filtrerna på Instagram.
Se fler guider om fotografering
Förbättra dina färdigheter som fotograf genom att använda rätt teknik och produkter till olika föremål och tillfällen. Vi hjälper dig!
Bröllopsfotografering
Läs merVill du veta mer om bröllopsfotografering och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Landskapsfotografering
Läs merVill du veta mer om landskapsbilder och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Djur- och naturfotografi
Läs merVill du veta mer om naturfotografering och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Makrofotografering
Läs merVill du veta mer om makrofotografering och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Mörkerfotografering
Läs merVill du veta mer om mörkerfotografering och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Sportfotografering
Läs merVill du veta mer om sportfotografering och vilka kameratillbehör du behöver för att ta häpnadsväckande bilder?
Förstå begreppen!
Bluetooth | En trådlös anslutning som kan användas för att överföra data mellan olika enheter.
NFC | Står för Near Field Communication. Tillåter dig att snabbt och enkelt para enheter via Bluetooth genom att hålla de mot varandra.
WiFi | En trådlös anslutning som låter enheter anslutas till internet eller kommunicera med varandra.
GPS | Står för Global Positioning System. Ett satelitbaserat navigationssystem som kan lokalisera din position.
Megapixlar | Digitala bilder består av pixlar. En megapixel är det samma som en miljon pixlar.
ISO | En mätenhet för att mäta din sensors ljuskänslighet. Ju högre nummer desto ljuskänsligare är den.
HD video (720 / 1080p) | HD video har minimum 720 horisontella linjer vertikal upplösning, medan Full HD har minimum 1080 horisontella linjer med vertikal upplösning.
4K Ultra HD video | 4K video har minimum 2160 horisontella linjer med vertikal upplösning.
Sensortyper (CMOS / CCD) | Sensorer fångar ljus och förvandlar det till data som kameran kan göra om till bilddata. En CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor)-sensor är effektiv, är strömsnål och kan fånga bilder snabbt. En CCD (charged couple device)-sensor ger dig högkvalitativa bilder med ett utmärkt dynamiskt område och mindre gryniga bilder.
Skärmtyper (LCD / LED / OLED / TFT) | LCD (liquid-crystal display) använder ljusomvandlande egenskaper från flytande kristaller. LED använder ljuspunkter. OLED använder organiska ljuspunkter. TFT (thin film transistor) är en teknologi använd i LCD-skärmar som ger ljusstarkare bilder med mindre ström.
Direktbildskameror | Direktbildskameror skriver ut bilderna direkt. Instax och Polaroid är viktiga märken som gör direktbildskameror.
Bildstabilisator | Teknologi i kameran eller objektivet som ska motverka olika sorters ostabila kamerarörelser. Detta resulterar i snyggare filmer och skarpare bilder.
Sökare | Den som du tittar i för att se exakt det som kameran ser genom objektivet. En sökare hittar du vanligtvis på systemkameror, och inte på kompaktkameror som vanligtvis bara har en display.
FPS | Står för Frames Per Second. I fotovärlden är detta det nummer som indikerar hur många individuella bilder du kan fånga på en enda sekund och är viktigt när du fotar actionsekvenser. När det handlar om rörlig bild, eller video så mäter det hur många bilder som visas per sekund. Ju högre FPS desto mer smooth blir videon, och det öppnar upp för möjligheten till slow motion.
Objektivfattning | För kameror med utbytbara objektiv är detta fästet där objektivet sätts ihop med kamerakroppen. Varje märke har sitt eget fäste så du behöver ett objektiv som är kompatibelt med din kamera, alternativt en adapter, för att det ska passa.
Intern fokusering | Detta är en funktion som finns i vissa objektiv där objektivet inte ändrar längd när det fokuserar, speciellt nyttigt för makrofotografering och när det kommer till rörlig bild eller film.
Vädertätning | Vissa premium-objektiv är vädertätade, vilket betyder att de är förseglade och tål regn, vattenstänk och damm.
Slow Motion | Detta gör att du kan spela in i ett långsammare tempo än den faktiska händelsen, så att du kan se resultatet i slo motion. Väldigt bra om man ska filma actionscener.