Tenderflame – moderna stämningsljus utan sot eller lukt
Utforska charmen med Tenderflames sot- och luktfria ljus och lyktor – en perfekt blandning av skandinavisk design och ansvarsfull praxis. Med deras eviga veke och giftfria Tenderfuel, kan du få en varm och mysig atmosfär i ditt hem – året runt.
Läs mer om Tenderflame, hur det fungerar och utforska deras utbud av ljus och lyktor - både för inomhus- och utomhusbruk.
Viktig information om Tenderflame
Tenderflame: Hur fungerar det?
Tenderflame har utvecklat denna produkt sedan 2013 i nära samarbete med universitet och har utfört rigorösa tester både individuellt och i samarbete med universitet och oberoende testinstitutioner. Deras mål har alltid varit att hitta ett bra och säkert alternativ till bioetanol så att vem som helst kan ha en dekorativ eldstad. Detta har uppnåtts genom att kombinera en patenterad stålveke med TenderFuel-bränslet, som endast brinner i kombination med stålveken. Bränslet har en flampunkt på 104 °C, jämfört med bioetanols flampunkt på cirka 14 °C. Detta säkerställer att det inte finns någon risk för explosion, även om användaren skulle hälla bränslet direkt i elden. I själva verket kommer det helt enkelt att släcka elden. Detta innebär att bränslet klassas som icke brandfarligt.
Tenderfuel
Bränslet är inte giftigt eller klassificerat som farligt på något sätt. Därför är Tenderflame inte skyldig att ange det exakta innehållet. Tenderflame förstår att kunderna vill förstå vad som bränns och att säkerhet och hälsa är det viktigaste. Bränslet har testats och analyserats noggrant av flera testinstitutioner och universitet. Produkten har testats av Teknologisk Institutt (KIWA TI), Svensk Provning (RISE) och tyska TUV, för att nämna några, och Tenderflame har även kontrollerat REACH (Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals, en EU-förordning). Därför är TenderFlame övertygad om att deras produkter är säkra att lagra, bränna och utsättas för (som att TenderFuel spills på dig, vilket inte heller medför några hälsorisker).
Förbränningsprocessen
All förbränning skapar avgaser av något slag. Vad dessa avgaser består av beror på vilket material som förbränns och hur fullständig förbränningen är. Tenderflames produkt har en enkel kemisk formel och innehåller endast tre kol (C) molekyler. Som jämförelse innehåller det stearin som vanligtvis används i ljus 57 kolmolekyler. 100 % förbränning skapar CO2 och ånga. 100 % förbränning är praktiskt taget omöjligt att uppnå, men Tenderflame kommer väldigt nära, och på grund av den låga kolhalten skapar användningen av TenderFlame obetydliga mängder kolmonoxid. Detta bekräftas av tester av Svensk Provning (RISE Sweden), och priserna ligger långt under de gränser som satts för ett säkert inomhusklimat. NOX-produktion är inte heller ett problem på grund av en kombination av en ren produkt och en jämförelsevis låg förbränningstemperatur. CO2-nivåerna ligger också långt under de gränser som WHO har satt för att vistas i ett rum under en 8-timmarsperiod. Syreanvändningen har naturligtvis också beaktats och det finns ingen risk att syrehalterna blir så låga att de utgör en fara för människor eller djur. Den låga syreanvändningen beror på produktens konstruktion och enkla kemiska formel. För att illustrera den låga syreanvändningen, mätte Tenderflame i samarbete med CSA:s testanläggningar förändringen i syrenivåerna när de använde sin största modell i ett slutet utrymme. Efter tre timmar sjönk nivåerna från 20,9 % till 19,9 %. TenderFlame kommer också att släckas automatiskt långt innan de utgör en fara, eftersom den erforderliga syrehalten för att produkten ska producera en låga är cirka 17 %, medan låga syrehalter först blir dödliga vid cirka 6 %. I samma test mättes CO-nivåerna i rummet till mindre än 1 ppm, vilket är långt under den nivå på 9 ppm över 8 timmar som har satts av WHO. Detta bekräftas också av siffrorna från Svensk Provning, som tidigare nämnts. Den främsta dödsorsaken från gasgrillar och värmare som används inuti är kolmonoxidförgiftning. En dödlig dos av CO är 12 000 ppm.
Värme mot väggen och säkert avstånd
Alla Tenderflame eldstäder är konstruerade så att temperaturen på baksidan hålls under 50 °C för att förhindra glödning. Detta uppnås genom att använda ett dubbellagerchassi med ett luftlager, luftventiler upptill och nedtill, distanser på bakplattan för att skapa avstånd mellan väggen och produkten och därmed en konvektionsluftström. Detta säkerställer att kall luft stiger upp bakom bakplattan. Installationsfästena använder skruvar som inte är i kontakt med själva chassit, vilket säkerställer att de inte överför värme in i väggen (en av anledningarna till att vissa biobränsleeldstäder skulle orsaka väggbränder). Golvmodellerna har luft bakom brännarkammaren som skapar utrymme mellan den och eventuella närliggande väggar. Det betyder att det inte finns någon risk att en TenderFlame eldstad orsakar glöd eller bränder.
När det gäller brandfarliga material står det i manualen att det ska hållas på ett avstånd av minst 1,5 meter från eldstaden. Tenderflame vill också betona att all användning av öppen eld måste hanteras med försiktighet. Deras främsta angelägenhet är dock naturligtvis att produkterna är konstruerade på ett sätt som säkerställer en säker, kontrollerad brand. Eldstadsbrännarna är gjorda av glas vid veken och en konstruktion som styr luftflödet så att lågan inte kan röra sig utanför eldstadens begränsningar. Detta gäller även om en person snabbt skulle gå förbi eldstaden och orsaka drag.
Testning och dokumentation
Säker användning är ett stort bekymmer för de flesta och Tenderflame har utfört rigorösa tester och riskanalyser av sina eldstäder innan de släpps ut på marknaden. Det finns inga specifika EU-krav som gäller för dessa produkter, men de har ändå fått produkttester utförda av bland annat Svensk Provning. Detta grundliga grundarbete är varför Tenderflame är 100% säker på att deras produkter är säkra att använda.