Grilla perfekt med en bärbar grill
Din mat kan vara lika smakrik när den tillagas på en liten grill som på en stor. Här är några tips för hur du lyckas.
Om du grillar i parken, medan du campar eller på en båtresa är en bärbar grill det bästa alternativet. Den är lika praktisk som en engångsgrill, men mycket bättre för miljön då du inte behöver kasta den efter användning. När du grillar får du också ett bättre resultat. Bärbara grillar har ett lock, vilket är ett krav för ett lyckat resultat. Dessutom kan du justera värmen och växla mellan direkt och indirekt värme.
Som en stor grill
Det är faktiskt inte stor skillnad på en bärbar och en stor grill, förutom storleken. Därför gäller samma framgångsfaktorer till stor del för båda. Det enda du behöver komma ihåg är att grilla lite i taget och vara mer exakt om hur mycket kol du använder.
Tända grillen
Det bästa sättet att tända på är att använda en grillstartare. Det är snabbt och smaksätter inte maten. Du kan packa in själva grillstartaren inuti grillen när du är ute på språng. Fyll grillstartaren med briketter. Placera ett par tändare mitt på brikettstället och placera grillstartaren över dem. Alternativt kan du använda en tidnings- eller köksrulle doppad i matolja för att tända. Töm inte grillstarten förrän alla briketter lyser. Briketterna är klara när du ser en låga ovanpå.
Undvik att överfylla
En liten grill ger en begränsad mängd värme. Därför är det en bra idé att inte fylla hela grillgallret, även om det finns plats. Planera och grilla i flera omgångar. Till exempel kan grönsakerna grillas medan köttet vilar.
Använd rätt mängd kol
Innan du börjar, kom ihåg att tömma grillen på alla gamla briketter och aska. När det gäller kol är det bra att komma ihåg att briketter tar lite längre tid att bli varma, men de behåller värmen längre. Vanligt kol värms upp snabbt, men behåller inte värmen i samma grad som briketter.
Det är viktigt att använda rätt mängd kol. Det finns ingen anledning att överfylla. En liten bärbar grill behöver cirka 10 briketter, medan större grillar kräver 15 till 25. För att hitta den mängd som fungerar för din grill, kolla användarhandboken.
Grilla som ett proffs
Det är möjligt att grilla med direkt och indirekt värme på en bärbar grill. När du förbereder grillen för direkt och indirekt värme, placera briketterna på ena sidan eller vid varje kanten om du använder en större grill. Direkt över kolet kan du grilla maten med direkt värme. Området utan briketter kommer att användas för att grilla med indirekt värme, utan strålningsvärme från briketterna.
Glöm inte att hålla locket stängt när det är möjligt medan du barberar. Använd en ugnstermometer för att undvika att hela tiden behöva öppna locket.
Detta blir mer komplicerat om du använder en gasgrill med en brännare, men om den har två brännare är det enkelt. Kör helt enkelt grillen med bara en av brännarna tända.
Kontrollera temperaturen
Börja med att förvärma grillen med locket på. På en kolgrill styr du temperaturen med hjälp av luftventilerna. Som regel bör locket stängas och toppventilen öppnas för att uppnå så hög temperatur som möjligt. Om du vill sänka temperaturen, stäng delvis ventilen på sidan eller botten.
Vi hjälper dig
Våra säljare är experter på grillar. Du kan också hitta ett brett urval av grillar och tillbehör i butikerna. Du får också tips och råd om vilken typ av utrustning du ska välja. Glöm inte att du också kan prata med en Live Shopper om du handlar online. Leta efter Live Shopping-ikonen nästa gång du handlar.