Hoppa över navigation
En man placerar en värmepump mot en vägg.

Var bör värmepumpen placeras?

Jobbet är inte över bara för att du har bestämt dig för vilken värmepump du ska ha. Fel vid installation och val av placering av värmepumpen kan reducera såväl effekten som värmepumpens levnadstid.

Värmepumpar är ett enkelt och snabbt alternativ när man önskar spara in på el vid uppvärmning – men kom ihåg att placering och installation måste utföras helt korrekt. Placeringen kan du i stor grad påverka själv, medan installation måste göras av en certifierad montör. Du kommer att spara pengar på lång sikt även om installationskostnaden kan kännas hög. Korrekt installation är avgörande för hur bra din värmepump kommer fungera. Det du kan göra själv, innan montören kommer, är att planera var enheterna ska installeras både inne och utomhus. 

Man med svart mössa installerar utomhusenheten på en värmepump

Utomhusenheten

Om värmepumpen ska placeras på en husvägg bör den installeras på grundmuren. Undvik träväggar eller träkonstruktioner som exempelvis en altan, då det kan uppstå ett visst vibrationsljud. Alternativt kan den installeras på ett stativ som placeras på ett betongfundament. Det måste stöpas så stort att stativet får plats. Använd alltid vibrationsdämpare, oavsett var utomhusenheten installeras.

Värmepump installerad på en grå vägg bredvid en gardin inomhus

Tänk på avstånden

Värmepumpen bör placeras minst en halvmeter över marken, och se även till att det är tillräckligt med avstånd från sovrumsfönster eller altandörrar. Avståndet från värmepumpen till dina grannar bör vara minst tio meter. En häck, buskar eller en bod fungerar som ljuddämpare. Du kan också sätta upp en egen bullerskärm. Även gräs absorberar ljud, i motsättning till hårda ytor.

Utomhusenhet på en värmepump som står installerad vid en grå vägg

Stäng inte in den

Värmepumpen behöver gott om luft och därför kan den inte placeras på ett trångt ställe. Du måste också se till att det inte finns några buskar eller annat som står så nära inpå att det hindrar cirkulationen.
Önskar du göra utomhusenheten mindre synlig kan du installera ett  värmepumpsskydd och måla det i samma färg som huset. Dessa finns tillgängliga som färdiga set, eller så kan du bygga ett själv. Bygger du ett på egen hand måste du se till att det finns tillräckligt med öppningar så att luften kan strömma fritt.

Utomhusenhet på en värmepump i snö utanför ett hus
Väder och vind

Värmepumpen bör alltid skyddas mot väder och vind. Om den inte får sitt eget hus så gör ett tak också nytta. Snö, regn och annat hårt väder leder till ökat slitage. Om snö samlas på baksidan av pumpen kommer den sannolikt att gå sönder. Om du inte vill eller kan ställa in pumpen i ett eget skydd så är ett tak ett bra alternativ. 

qlima-premium-wifi-s6026-varmepump-100546--pdp_zoom-3000
Inomhusenheten

Placeringen av inomhusenheten beror på vilken typ av värmepump du väljer. Det första tipset är att den bör placeras i ett rum där du ofta vistas, till exempel vardagsrummet. På så sätt får du bäst värmespridning i bostaden. Fläkten i värmepumpen får luften att röra sig och kan avge en del ljud, så du bör helst inte placera den precis bakom din favoritfåtölj. Om ditt hem har flera våningar är det en bra idé att placera värmepumpen på första våningen nära ett öppet trapphus. Det gör att värmen stiger uppåt och du får maximerad effekt av din värmepump.
För att utomhus- och inomhusenheten ska fungera optimalt tillsammans, är det bäst att placera inomhusenheten på en yttervägg. Helst ska den också sitta 1,80 meter över golvnivå. Detta gäller särskilt bostäder med trägolv eftersom golvet annars kan bli uttorkat om värmepumpen placeras för lågt.

Propert klädd man på ett prydligt kontor sitter i en stol och kontrollerar en värmepump med fjärrkontroll
Checklista
  • Undvik träväggar och träkonstruktioner
  • Se till att det finns lämpligt avstånd till sovrumsfönster och grannar
  • Se till att det finns tillräckligt med lufttillförsel runt värmepumpen
  • Placera inomhusenheten i ett rum där ni vistas mycket
LVP2
Vi installerar din nya värmepump!

Tidigare installerade många sin värmepump själva. Numera krävs miljöcertifiering enligt certifieringsföretaget Incerts standard. Det är skärpta miljökrav inom EU som ligger bakom regeländringen.

Beställ din värmepump hos Elgiganten och få den installerad av en behörig installatör. Vi ser till att pumpen installeras på ett godkänt och professionellt sätt hos dig. För de värmepumpar som kan kopplas till en mobilapp med molnlösning så hjälper vi dig med att komma igång med den.

Just nu har vi lite längre väntetider i delar av landet, och på vissa orter har vi tyvärr ingen möjlighet att utföra installationer. Se vilka orter det gäller.

Läs mer

Se vårt urval av värmepumpar:

Läs mer
     
     
     
     
     
     
     
Hitta fler artiklar om värmepumpar här: