Guider & inspirationInomhusklimat - guider och artiklarUppvärmning - guider och artiklarTänk på detta när du monterar upp ett element

Tänk på detta när du monterar upp ett element
Visste du att elementens placering betyder mycket för hur värmen sprids i rummet? I den här artikeln kan du läsa om var och hur ett element bör monteras.
Värmeelement är en välsignelse under vintermånaderna. För att få maximalt ut av ett element är det vissa saker man bör känna till när det gäller placering och montering.
Positionera elementet
"Det som är viktigast att komma ihåg när man monterar ett panelelement är att uppvärmningen är lokal", säger Philip Bryn-Haugland från Mill. En tumregel är att 70 watt värmer upp en kvadratmeter, men det räcker ändå inte att sätta upp tre element i rad om man vill värma upp hela rummet. "För ett vardagsrum som är 40 kvadratmeter stort behövs det 2800 watt enligt denna tumregel. Låt säga att du köper tre element som tillsammans ger den effekten och sätter upp dem intill varandra längs ena väggen. Då kommer elementen inte att kunna ge den värme de förväntas göra", säger han. "Sprid ut dem så att värmen fördelas jämnt i stället."
Under vinterhalvåret, när kylan sätter in, är det särskilt viktigt att elementen är strategiskt placerade. Det gäller i synnerhet bostäder med äldre fönster. "När kall luft sipprar in genom fönsterspringorna kallas det för kallras", säger Bryn-Haugland. För att undvika att resten av rummet kyls ner bör elementet placeras under fönstret. Då förhindrar man att det blir kyligt i resten av rummet. Om det är ont om plats under fönstret kan man fundera på att skaffa en lägre modell. De fungerar på samma sätt som vanliga element och kan med fördel placeras under fönster. "Kall luft faller nedåt mot golvet och om det inte finns något strategiskt placerat element där riskerar man att golvet blir kallt. Det är inte roligt", säger han.
En annan sak som är viktig att tänka på när man ska placera ut elementen är var vägguttagen är placerade. Kabeln kan ledas bakom elementet, men kontrollera att den är tillräckligt lång. Vanligtvis är kabeln upp till 1,5 meter lång. "Nyare bostäder är ofta förberedda för flera element och elektrikerna har då installerat ett visst antal uttag", säger han. Om det inte finns något vägguttag där du vill placera ett element behöver du anlita en elektriker. Men vad du än gör: Placera aldrig ett element under ett vägguttag! "I vissa hem sitter vägguttagen högt upp på väggen. Det är viktigt att ha respekt för elektricitet", säger han.
Montera elementet
Panelelement lämpar sig bäst för träväggar. De kan även monteras på gipsväggar men då behövs rätt utrustning. "Om man använder skruvar som är avsedda för träväggar i en gipsvägg riskerar man att elementen börjar sjunka nedåt. För att undvika detta behövs det så kallade gipsankare samt rätt skruvar och pluggar så att elementet blir ordentligt fastsatt", säger Bryn-Haugland. Om väggarna är gjorda av betong eller tegel är det inte lika lätt att sätta upp ett element. Då måste man borra hål och använda pluggar som är avsedda för dessa material.
Alla panelelement levereras med en konsol som man monterar mot väggen och som har rätt dimensioner för just det elementet. "Konsolen ser ut som ett H, med två uppåtgående delar och en som förbinder dem", säger han. Tack vare konsolen går det snabbt enkelt att montera elementet. "Det är ungefär som att montera en vägghängd tv. Följ bara instruktionerna och använd rätt verktyg", säger han.