Hoppa över navigation
Waffles with berries and bacon

Våffeldagen: Laga våfflor med twist

Våffeldagen 2024 firas den 25 mars och alla våffelhjärtan längtar. Vanligast är kanske att äta nygräddade våfflor med sylt eller annan söt topping, men varför begränsa sig till att bara äta våfflor som vi brukar? Få ut det mesta av våffeljärnet och gör andra våffelalternativ och härliga rätter.

Pizza waffles

Använd våffeljärnet till mer än klassiska våfflor:

1. Smakfull toast med ost och skinka.

2. Stek bacon direkt i våffeljärnet (kom ihåg att tvätta bort fettet efteråt).

3. Gör quesadillas eller tortillawraps i våffeljärnet.

4. Gör en pizzaomelett – snabb att göra och full av smak.

5. Gör nyttigare och grövre varianter genom att byta ut delar av vetemjölet mot grövre mjöl, som havre, råg eller fullkornsvete.

6. Använd inte socker i blandningen. Ät våffla med ägg och bacon till helgfrukosten, eller kanske som en liten förrätt med gräddfil, rödlök och kaviar.

7. Vill du ha en söt touch kan du äta vaniljglass och bär på våffeltallriken.

Rekommenderade våffeljärn:

Se alla våffeljärn
     
     
     
     
     
     
     
Waffle with chocolate

Fun facts om våfflor

Varför firar vi våffeldagen?

Datumet den 25 mars anspelar på att det är nio månader till Jesu födelse, en dag svenskarna firar som "Vårfrudagen". Historien säger att "Vårfrudagen" slarvigt uttalad, blev "Våffeldagen".

Vilket land kommer våfflor från?
Våfflor har funnits i tusentals år, med ursprung i det antika Grekland. Platta kakor gjordes mellan två metallplattor med trähandtag. På 14-talet utvecklades ett våffeljärn i Nederländerna och Tyskland.
 

Varför heter det våfflor?
Våffla har sitt ursprung i tyska och ordet "wabe" som betyder "bivaxkaka i en bikupa". Ordet är relaterat till vävning, eftersom vaxkakan ser ut som mönstret i en väv.

Vad har våfflor och bivax gemensamt?
Undrar du varför våfflor är rutiga? Det rutiga mönstret är från 13-14-talen. Våfflor måste göras efter en modell av bivaxkakorna i bikupan.

Three waffle plates on table

Våffelrecept

Ingredienser

4 dl vetemjöl
5 matskedar socker
1 tsk bakpulver
1 tsk mald kardemumma
4 dl mjölk
5 ägg
100 g smält smör

1. Mixa till en jämn smet
2. Låt vila i 30 minuter innan gräddning
3. Grädda i våffeljärn
4. Servera och njut

Prova också:
Fullkornsvåfflor; Byt ut hälften av mjölet med valfritt fullkorn
Citrusvåfflor: Tillsätt apelsin - och citronskal
Bananvåfflor: Tillsätt 1-2 rörda bananer
Ostvåfflor: Gör smet utan att tillsätta socker. Tillsätt 100-200 gram riven os
 

Recept från Wilfa