Hoppa över navigation
  • newstart-used-mobiles-236146-1920x320-nocta-se

    Har en begagnad mobil blivit det nya smarta valet?

    Varför har de som köper begagnade mobiler anledning att vara extra nöjda med sitt köp? Har de insett något som alla andra inte har? Vi avslöjar några användbara fakta och bra tips. 

    IMG_9310-0056 - testing

    Kan det vara så att begagnattrenden inom möbler och kläder har nått mobilmarknaden? Allt fler konsumenter går mot strömmen när de ska köpa mobiltelefon. I stället för att köpa den senaste modellen väljer de en begagnad mobil. Siffror från Statista, ett företag som levererar marknads- och konsumentdata, visar att marknaden kan fördubblas till 2027, om vi utgår från försäljningen under 2020. Det kan med andra ord verka som att en begagnad mobil har blivit det smarta valet för medvetna konsumenter.

    Men hur fungerar den här marknaden? Hur säkerställs kvaliteten på de begagnade mobilerna och vad ska du vara uppmärksam på om du funderar på att köpa begagnat? Vi går på djupet i de här frågorna.

    IMG_0115-0183 - refurbishing

    Undvik fällorna

    Att köpa en begagnad mobil kan i vissa fall vara en risktagning. En begagnad mobil från en seriös aktör är å andra sidan säker och förutsägbar.

    – Köp telefonen av de aktörer som erbjuder garantier och ger dig konsumenträttigheter, rekommenderar Næss. – Kontrollera även hur själva renoveringen har gått till. Våra telefoner repareras av auktoriserade verkstäder med originalreservdelar. På dessa verkstäder går telefonerna igenom en grundlig kvalitetsprocess innan de säljs.

    Här kan du läsa vanliga frågor och svar om begagnade mobiler

    Person reparerar mobiltelefon med hjälp av små verktyg

    Specialister på renovering

    Foxway är ett av företagen som renoverar telefoner. De hämtar in begagnade telefoner från hela Norden och EU. Företaget har stora anläggningar som är specialiserade på att renovera mobiltelefoner. När telefonen kommer in i produktionslokalen kontrolleras och bedöms den först. Där bestämmer kvalificerad personal om den ska renoveras eller gå till återvinning.

    IMG_0156-0190 - refurbishing

    Omfattande process

    Själva renoveringen av telefonen kan nästan liknas vid en produktionslinje för nya telefoner.

    – Vi har verktygen och kompetensen som behövs för att få en begagnad mobiltelefon att se ut som ny igen, förklarar Ove Lidström. Han arbetar med innovation och affärsutveckling på Foxway. – Först och främst är smartphones särskilt lämpade för renovering, fortsätter Lidström. – De har inga rörliga delar och det gör att allt inuti skalet har väldigt lång livslängd – med undantag för batteriet.

    – Det första vi gör är att tömma telefonen på absolut alla data. Finns det slitage är det alltid på utsidan. En skadad skärm kan bytas ut och repor kan poleras bort. Om det finns skador på skalet kan det lackas om eller bytas ut. Om det finns defekta komponenter kan de bytas ut och om batteriet har låg kapacitet sätter vi i ett nytt batteri.

    När telefonen har renoverats färdigt och kvalitetskontrollerats får den en ny förpackning. Då är den klar för att tas emot och packas upp av den nya ägaren.

    Gradering

    Begagnade mobiltelefoner graderas efter skicket så att du vet vad du kan förvänta dig av en renoverad telefon. Telefonerna som säljs på Elgiganten är graderade som B eller bättre.

    A-gradering: Telefoner som tillhör kategori A är ofta som i nyskick. De har inga eller minimala tecken på användning, exempelvis små repor som är svåra att se med blotta ögat. De här telefonerna har full funktionalitet, utan någon form av skada.

    B-gradering: Telefoner i kategori B har måttliga tecken på användning, som ytliga repor eller smärre kosmetiska skador. Dessa tecken på användning påverkar dock inte telefonens funktion. Telefonerna har också testats och bekräftats vara fullt fungerande.

    C-gradering: I kategori C ingår telefoner med märkbara tecken på användning, såsom uppenbara repor, bucklor eller andra kosmetiska skador. Skärmen och själva telefonen fungerar dock fortfarande fullt ut.

    Checklista för godkända mobiler :

    • skärm och skal
    • av och på-knapp
    • batteri (minst 80 % av originalkapacitet)
    • knappar och pekskärm
    • kamera (fram och bak)
    • ansiktsigenkänning (Face ID)
    • fingeravtrycksläsare
    • laddning
    • SD-kortplats
    • AUX-port
    • nätverks- och wifi-anslutning
    • högtalare och mikrofon
    • gyrosensor

    Läs fler liknande artiklar: