
Guide: Hitta rätt strykjärn
Är ditt gamla strykjärn förlegat? Eller kanske till och med trasigt? Då är det definitivt på tiden att skaffa ett nytt. Men vilket ska man välja? I denna guide berättar vi om lite om skillnaderna mellan olika typer av strykjärn så att du kan välja precis rätt lösning för dig.
Till dig som inte stryker så ofta:
Ångstrykjärn
StrykjärnÅngstrykjärnet är det mest använda strykjärnet och anledningen till detta är enkel. Ångan ger helt enkelt en bättre effekt när den tillämpas tillsammans med värme. Har du ett vanligt och kanske något ålderstiget strykjärn liggande kan det därmed vara på tiden att byta till ett nytt.
Ett ångstrykjärn är perfekt för dig som kanske inte nödvändigtvis stryker tonvis av kläder varje dag, men ändå vill ha ett fläckfritt resultat när det väl är dags. Ångstrykjärnet kräver dock, av naturliga skäl, också en strykbräda.
Steamer
SteamersMed en steamer slipper du helt att använda strykbräda. En steamer frigör nämligen ånga som appliceras direkt på tyget vilket är effektivt mot skrynkliga plagg och ger fina resultat. En steamer är också mycket lätt att använda.
Det smarta med en steamer är också att den fungerar precis lika bra till tygmöbler och gardiner som den gör till tyg och textiler.
Sammanfattningsvis: Vill du stryka snabbt och lätt helt utan strykbräda? Då är en steamer produkten för dig.
Till dig som stryker ofta – och mycket:
Ånggenerator
ÅnggeneratorEtt strykjärn med ånggenerator fungerar i princip likadant som ett ångstrykjärn. Skillnaden är att ångan skapas i en generator i stället för i själva strykjärnet.
Fördelen med ånggeneratorn är att du kan hålla strykjärnet lodrätt. Detta är särskilt användbart när du exempelvis ska stryka gardiner eller klänningar. Vattenbehållaren är dessutom betydligt större, vilket gör att du kan stryka under längre tid utan att behöva fylla på.
En ånggenerator kräver dock en strykbräda. Använder du inte detta riskerar du att tyget blir vått efter strykning.
Strykstation
StrykstationEn strykstation kombinerar strykbräda och ånggenerator i ett. Ångsystemet i en strykstation skapar ett ännu större tryck än vad en ånggenerator klarar av, vilket gör strykningen otrolig enkel och effektiv.
Systemet kommer ofta med en fläkt eller luftnings-funktion i själva strykbrädan vilket gör strykningen ännu lättare. I vissa fall kan denna fläkt också vändas, vilket skapar en luftkudde under det du stryker. Detta har flera fördelar. Det är bland annat mycket skonsamt mot fibrerna i textilen.
En strykstation tar mer plats och är en större investering än de andra produkterna vi presenterar i denna guide, men det är samtidigt en mycket välfungerande och effektiv lösning. Särskilt om du stryker ofta, mycket och är särskilt rädd om dina plagg och textiler.
Prisskillnader
Priset för ett vanligt strykjärn kan variera rejält, men vad är egentligen anledningen till det? Du kan självklart få ett bra strykjärn för ett par hundra kronor, vilket kan fungera fint för dig som inte stryka så ofta. Men, stryker ofta eller är extra varsam med dina kläder, kan det vara en idé att satsa på ett lite dyrare alternativ. Desto mer du betalar för ett strykjärn, desto mer får du generellt också för pengarna. Som regel har de lite mer exklusiva modellerna fler funktioner och också ett högre ångtryck vilket kan göra strykningen enklare. Det är därför av naturliga skäl viktigt att ta i beaktning hur ofta (och vad) du stryker innan du gör ditt val.
Tillbehör till strykningen
StrykbrädorEtt bra strykjärn är förstås grunden, men har du tillbehören du behöver? För en ånggenerator behöver du som nämnt en strykbräda som kan släppa igenom ångan. Hos Elgiganten hittar du också en hel rad andra praktiska tillbehör som exempelvis rengöringsmedel och klädvårdsrullar. Ta en titt nedan för att få fler tips på produkter som underlättar när du ska stryka kläder eller textiler.
Tips och tricks för bra strykning
Följ strykanvisningarna
Tillsammans med tvättråden hittar du också strykanvisningar. Följ dessa noga. Prickarna symboliserar hur hög temperatur du bör använda.Ta god tid på dig
Strykning tar tid. Sätt av ordentligt med tid och ge hellre dina plagg fem minuter extra av din uppmärksamhet. Det kommer att märkas på resultatet.
Stryk när tyget är fuktigt
Det är enklare att stryka tyg när det är lite fuktigt. Använd därför med fördel strykjärnets sprayfunktion eller en sprayflaska med vatten.
Ta känsliga textiler först
Känsliga tyger och textiler kräver en lägre temperatur. Starta därför alltid med de känsliga textilerna innan du går vidare till exempelvis bomullsplagg.
Var försiktig med värmen
Om du är osäker på vilken temperatur du skall använda så välj alltid det låga alternativ. En hög temperaturen kan nämligen förstöra textilstrukturen.
Stryk alltid kläderna när de är rena
Kan tyckas vara en självklarhet. Men, stryker du när ditt plagg inte är helt rent riskerar du att ”bränna fast” fläckar så att dessa inte kan tas bort.

Textiltyper och temperatur
Acetat: Använd låg temperatur, stryk med jämn ånga med plagget vänt ut och in.
Akryl: Stryk på låg temperatur med plagget vänt ut och in. Använd ej ånga.
Bomull: Stryk på vanligt vis, lätt ånga.
Lin: Lin bör först strykas med ånga med plagget vänt ut och in och därefter på vanligt vis. Mörkt lin skall endast strykas med plagget vänt ut och in.
Nylon: Stryk ut och in på låg temperatur.
Polyester: Stryk ut och in på låg temperatur.
Silke: Stryk på vanligt vis, lätt ånga.
Ull: Är det stickat ull bör du stryka det torrt på vanligt vis. Är det istället vävt ull, bör du värdera att använda ett material för att placera mellan strykjärnet och plagget.
Tyget skall max. strykas på 110 °C
Tyget skall max. strykas på 150 °C
Tyget skall max. strykas på 200 °C
Tyget skall ej strykas
Underhåll av strykjärnet
Avkalkning
Vatten innehåller kalk, men hur stor andelen är kan variera beroende på var du bor i landet. Avkalkning är oavsett vad något du bör överväga på om du vill ge dina elektroniska produkter ett längre liv. Liksom exempelvis en vattenkokare bör också ditt strykjärn avkalkas så att det håller längre.
Har ditt strykjärn en avkalkningsfunktion som bör du använda denna. Annars kan du avkalka ditt strykjärn med ättiksblandning som du häller i vattenbehållare. Starta sedan ett av de varmaste ång-programmen. När vätskan har förångats gör du om processen med rent vatten. Kom ihåg att se efter i bruksanvisningen om ditt strykjärn tål ättika.
Kalkbeläggningen på järnet kan tas bort med en silikonspray, eller genom att gnida järnet med vitt stearin. Efteråt kan du testa ditt strykjärn på exempelvis en kökshandduk innan du använder det på dina kläder.
OBS - Vattenbehållaren bör alltid tömmas för vatten när du är färdig med att stryka.Rengöring av strykjärnet
När du stryker kan det lätt uppstå beläggningar på strykjärnet som kan vara svåra att få bort. Börja med att applicera ättika på en ren trasa och rengör sedan järnet med detta. Var noga med att torka det efteråt. Vill lagret fortfarande inte ge med sig kan du pröva med en mix av ättika och bakpulver. Detta är ett effektivt husmorstips som är förvånansvärt effektivt för att få en helt ren och fräsch yta.
Har du ett rengöringsverktyg för exempelvis en induktionsspis kan du också testa med detta. Var dock försiktig när du skrapar så att du inte repar järnet.
Är beläggningen resultatet av kalk kan denna med fördel behandlas med en blandning av ättika och grovsalt som gnids över järnet.