Hoppa över navigation

Så kommer du igång med din smarta belysning

Smart belysning är utan tvekan den mest populära funktionen i det smarta hemmet. Det skapar inte bara en trivsam hemmiljö utan kan även ändra atmosfären i rummet – med enbart ett litet knapptryck eller röstkommando.

En person sätter i en glödlampa i en taklampa.

Full kontroll med en App

När du har kopplat in startpaketet ska du ladda ner tillverkarens app på din mobiltelefon eller surfplatta. När du har skapat ett konto så kan du gruppera lamporna i olika rum. På så sätt kan du skapa unika ljusinställningar för t.ex. vardagsrum, kök och hall. Genom att gruppera lamporna blir det också enklare att styra dem systematiskt och skapa en unik känsla i varje rum. Oroa dig inte – du kan fortfarande kontrollera lamporna enskilt om du så önskar.

Det är även värt att nämna att några tillverkare har fysiska strömbrytare och fjärrkontroller (till och med rörelsesensorer) som kan användas till det smarta belysningssystemet. Fjärrkontroll ingår vanligtvis i startpaketet, vilket gör det enkelt att komma igång med smart belysning. Förr eller senare kommer det även kännas bekvämt att använda appen – eller din röst.

En hand håller i  en mobiltelefon och kopplar till Google Home.

Ljusa röster

För många är smart belysning första steget mot ett smartare hem. Andra skapar sitt smarta hem med hjälp av virtuella röstassistenter som Google Home eller Amazon Echo. De senaste åren har smarta högtalare blivit en del av vår vardag, och några finns integrerade i enheter som telefoner, hörlurar och högtalare från andra tillverkare.

Styr din smarta belysning med hjälp av en röstassistent. Innan du investerar i smarta produkter bör du vara säker på att de är kompatibla med andra smarta enheter i ditt hem, oavsett om det är Google, Apple eller av annat varumärke. Både Philips Hue och LIFX är kompatibla med Google Assistant och genom att koppla ihop båda systemen kan du tända, släcka eller dimra belysningen med ett enda röstkommando.

Kvinna använder smart belysning för att vakna upp till varmt ljus.

Ett steg längre

Den medföljande appen ger dig oändligt med anpassningsmöjligheter, men det är inte alltid enkelt att veta var man ska börja. Du kan exempelvis schemalägga belysningen efter dina dagliga rutiner. Om du har svårt att komma upp ur sängen på morgonen kan du programmera ljuset så att det gradvis tänds vid en specifik tid. Du kan även programmera belysningen så att den ändrar färgtemperatur vid soluppgång och solnedgång.

Det finns oändligt många andra möjligheter – några är förinstallerade i produkten medan andra kommer från att kombinera belysningen med tredjepartprodukter eller appar. Philips Hue har t.ex. en funktion som låter dig synkronisera ljusets nyans med underhållning och musik. Lys upp rummet i orange och rött, medan det exploderar i filmen eller ändra färg i takt med musiken.

Smarta belysning för utomhusbruk: Upplyst gång.
Smarta integrationer och schemafunktioner

Sannolikheten är stor att du har med dig en mobiltelefon varje gång du lämnar huset. Om du ansluter din smarta belysning till telefonens GPS kan den känna av var du är någonstans och välkomna dig hem genom att tända belysningen åt dig. Om schemaläggning och GPS-funktion inte är tillgängliga i belysningssystemets app, kan IFTTT hjälpa dig. IFTTT står för ”If This Then That” och innehåller ett omfattande bibliotek för smarta hemintegrationer som är kompatibla med Philips Hue, Google Assistant med mera.

Detta öppnar upp en värld av integrationer som gör det möjligt för dig att ansluta din smarta belysning till rörelsesensorer och övervakningskameror med mera. Om rörelsesensorn registrerar rörelse i hallen under natten kan IFTTT tända en varm och dämpad belysning som leder fram till badrummet. Därmed är det slut på bländande nattbelysning som förstör din nattsömn.

Läs mer om: