
Avfrosta frysen på 1-2-3
Vanliga frysar samlar några millimeter frost varje månad och det är bra att tina frysen ungefär varannan månad.
- Ta först ut all mat i frysen och ställ den på en annan sval plats.
- Stäng av frysen och lämna dörren öppen. Lämna den nedre hyllan i, eftersom den samlar upp smältvattnet. Lägg en stekpanna eller handduk på golvet vid frysen.
- Är frysen som Antarktis? Då kan du snabba på upptinningen genom att sätta in skålar med kokhett vatten som du byter ut när de blivit kalla.
Hur man undviker frostbildning
- Öppna inte dörren för ofta. Frost skapas när varm luft möter kall. För att förhindra detta, undvik att öppna dörren för ofta och låt den inte stå öppen för länge.
- Kontrollera om det finns sprickor eller hål. Den kalla luften inuti apparaten måste vara ordentligt isolerad från utsidan.
- Se till att frysen är ordentligt full. Helst ska frysen vara runt 75 procent full.
- Kontrollera temperaturen. Rekommenderad frystemperatur är cirka -18 grader. Kontrollera inställningen och justera vid behov.
Håll ordning i frysen
Genom att organisera din mat väl kan du lagra mer, samtidigt som du bidrar till kampen mot matsvinn. Här är några goda råd:
- Kassera matens originalförpackning och överför innehållet till genomskinliga påsar eller behållare.
- Håll en dedikerad låda för mat med kort hållbarhet. På så sätt glöms inte maten bort.
- Grönsaker och bär förvaras bäst i ziplock-påsar.
- Med isbitsbrickor kan du frysa in mer än bara vatten. Vad sägs om barnmat, tomatsås, grönsaker eller färska örter?
- För att undvika frysskador på till exempel kött eller grönsaker, samt för att få längre hållbarhet, är en vakuumpackare en bra idé. Vakuumförpackade livsmedel tar också mindre plats.
Rengöring av frysen
När isen är borta är det bra att se till att rengöra frysen ordentligt. Här är hur:
- Börja med att tvätta ur lådorna och ställ dem att torka.
- Medan du väntar på att de ska torka, ta en torr trasa och torka bort smuts. Glöm inte gummilisterna.
- Nu är jobbet gjort. Vänta tills frysen har nått rätt temperatur och lämna tillbaka maten.
Vid rengöring av skåpets utsida är vatten och diskmedel en säker vinnare.
Använd inte slipmedel eller lösningsmedel eller specialmedel avsedda för rengöring av rostfritt stål på plast- eller lackerade ytor, eftersom de kan repas eller skadas.Tips! Detta är den optimala temperaturen för frysen
När du lägger tillbaka maten i frysen är det viktigt att den har rätt temperatur. För att det ska fungera optimalt måste temperaturen vara minus 18 grader. Om du sänker eller höjer temperaturen med en grad drar den hela 5 % mer energi.
Tips! Ingen mer manuell avfrostning
Vill du ha en frys som du inte behöver tina upp? Då kan du välja att köpa en frys med NoFrost-teknik. I dessa hålls luften på samma temperatur i alla delar av frysen, vilket förhindrar bildning av frost och is. Du slipper inte bara tina frysen utan du får också mer plats för mat.