Guider & inspirationVitvaror - guider och artiklarKöksfläktar och spiskåpor - guider och artiklarGuide: Hitta den perfekta köksfläkten till ditt kökVägghängd köksfläkt - en klassisk stil i ditt kök

Återcirkulering
Se våra vägghängda köksfläktar med återcirkuleringÅtercirkulation är det perfekta valet för dig som inte har möjlighet att leda luften ut ur ditt hus. Köksfläktar med återcirkulering skickar luften genom ett filter där den renas och sedan återinförs i rummet igen.
Filtret kan antingen vara ett kolfilter eller ett karbonfilter. Ett kolfilter håller ungefär 6-12 månader och levererar ungefär 80% av den angivna kapaciteten. Kolfilter är också kända för att ta bort dålig lukt bättre, jämfört med en vanlig frånluftsfläkt. Karbonfilter kommer i många olika varianter, med en livslängd på allt ifrån 12 månader till 10år.
Frånluft
Se våra vägghängda köksfläktar med frånluftFrånluft är troligen den vanligaste typen av spisfläkt i skandinaviska hem, och den variant som de flesta är bekant med och som ofta också bara kallas för spisfläkt. Köksfläktar med frånluft har en integrerad motor som leder luften genom en utsugningskanal. Denna metod fungerar allra bäst i villor och radhus.
Det går också att installera fläkten externt, vilket minskar störande bullerljud då motorljudet flyttas ut till ett annat område.
Centralventilation
Se våra underhängda köksfläktar med centralventilationDet finns två olika typer av centralventilation: en för separata hus och en som är anpassad för lägenhetskomplex. Centralventilation för lägenhetshus gör det möjligt för varje enskild lägenhet att kontrollera sin egen motor från köksfläkten. Denna typ av ventilation är vanligtvis ansluten till ventilationssystemet i badrummet.
Fristående hus med central ventilation innebär ofta att motorn är placerad i ett separat skåp. Motorn kan också placeras på vinden eller på taket, där detta är möjligt.
Alliance
Se våra alliancefläktar som är vägghängdaDet finns flera olika sorters allianssystem, beroende på om du bor i villa, i radhus eller i en lägenhet. Alliancefläktar jobbar ofta med värmeåtervinning tillsammans med resten av ventilationen i fastigheten. Om ditt hus eller din lägenhet redan har en allianslösning är det inte möjligt att ändra till en annan typ eftersom ventilationen i resten av huset är beroende av köksfläkten. Tips: Kontakta alltid den som är ansvarig för fastigheten där du bor innan du byter fläkt i en bostads- eller hyresrätt.
Bra att veta om kapacitet
Om du spenderar mycket tid i köket och älskar att laga mat är det viktigt att tänka på köksfläktens kapacitet. Det är generellt sett smart att välja en köksfläkt där kapaciteten ligger på minst 500 m3/h i ett genomsnittligt kök.
Förutom köksfläktens kapacitet är det också andra faktorer som spelar in, så som placering. Frihängande köksfläktar behöver i allmänhet en högre sugkapacitet eftersom luften kommer från alla sidor, medan väggmonterade modeller är mer riktade och är därmed mindre beroende av hög sugkapacitet. Om du ska ha en köksfläkt till ett äldre kök och inte vill göra om utluftningskanalen är det värt att välja en köksfläkt med högre kapacitet.
Bra att veta om ljudnivå
Ljudnivån är en avgörande faktor för många vid köpet av en ny köksfläkt, och de flesta vill ha en köksfläkt som är så tyst som möjligt – särskilt om du har en öppen kökslösning. Det kan dock vara svårt att uppskatta vad köksfläktens nivå borde ligga på, och även om en köksfläkt med en ljudnivå på 57 dB räknas som tystgående beror detta på vilken nivå du använder köksfläkten på. Intensivknappen låter naturligtvis högst, men är också det naturliga valet när du steker på hög värme.
Väljer du att placera motorn externt kan du också ansluta en ljuddämpare som bidrar till att reducera bullernivån. Att undvika en lång luftutgång och ha få vinklar kan också hjälpa till att sänka ljudnivån.
Ytterligare information
- Kanallösningen vid frånluft påverkar kraftigt köksfläktens kapacitet. Rör som har ”krångliga” vägar ger ökat luftmotstånd, sämre kapacitet och mer buller.
- En köksfläkt ska ha kapacitet nog att ersätta luften i rummet tio gånger i timmen.
- För att beräkna rätt kapacitet är det smart att känna till kökets volym. Då räknar du längd x bredd x höjd och gångar svaret med tio.
- Om du har en öppen kökslösning kan det vara värt att satsa på en köksfläkt med högre kapacitet, gärna från 600-700 m3/h eller högre.
Guide: Hitta den perfekta köksfläkten till ditt kök
Läs merAtt välja en köksfläkt till ditt kök är inte lätt, men oavsett om du vill ha en traditionell väggmonterad köksfläkt eller en mer diskret lösning, så finns det flera överväganden att göra.
Frihängande köksfläkt - perfekt till köksön
Läs merOm du har en öppen planlösning, eller ett kök med en köksö är en frihängande köksfläkt både ett praktiskt och snyggt val, oavsett om du föredrar en enkel och stilren lösning, eller en mer dominerande samlingspunkt.
Underhängd köksfläkt - stilren och platsbesparande
Läs merUnderhängda köksfläktar ger en platsbesparande lösning som integreras sömlöst i din köksdesign. Lär dig mer om underhängda köksfläktar idag.
Köksfläkt inbyggd i bänk eller häll - modern och minimalistisk
Läs mer härEn köksfläkt som är inbyggd i köksbänken eller hällen är både en effektiv och platsbesparande lösning för ett modernt kök.
Köksfläkt inbyggd i taket - Styrs enkelt med en fjärrkontroll
Läs merEn köksfläkt inbyggd i taket är perfekt om du inte vill att köksfläkten ska dra så mycket uppmärksamhet till sig i ditt kök. Fläkten styrs enkelt med en smidig fjärrkontroll.
Byte av filter till köksfläkt
Läs merNär bytte du filter i din köksfläkt sist? Se våra rekommendationer och produkter för effektiv rengöring här.