Guider & inspirationVitvaror - guider och artiklarSpis - guider och artiklarGuide: Så rengör du ugnen invändigt och utvändigt

Rengöra ugn: Tips för rengöring och underhåll av din ugn
Att rengöra ugnen är viktigt för att hålla den fräsch och säker att använda. Är ugnsluckan så smutsig att du inte kan se maten du lagar? Eller är det mycket inbränt fett i ugnen som gör att det luktar och ryker i köket när luckan öppnas? Ugnen måste rengöras regelbundet, både av hygieniska skäl och för att se till att fett och rester av mat inte blir en brandrisk.
De flesta moderna ugnar har ett rengöringsprogram som du kan använda för att hålla ugnen ren. Dessutom finns det en mängd produkter för ugnsrengöring som gör jobbet lättare.

Rengöring utan självrengöringsprogram
Naturligtvis kan du även rengöra ugnen utan självrengöringsprogram. Du kan med fördel använda ugnsrengöringsmedel som sprayas inuti ugnen. I kombination med ugnsvärmen tar det bort fett och matrester. Slå på värmen enligt anvisningarna i bruksanvisningen. Vilken temperatur som behövs beror på vilken rengöringsprodukt som du använder.
Du kan rengöra ugnens innerväggar manuellt, men undvik att använda skursvamp eller andra typer av rengöringsmedel på sidoväggar, tak eller bakväggar. Att skrubba inuti med starka ämnen kan skada den katalytiska beläggningen inuti ugnen. Vanligtvis kan det räcka att vrida upp värmen till 200 grader, det brukar kunna få bort det mesta som har fastnat. Botten på ugnen kan rengöras med ugnsrengöringsmedel eftersom den är gjord av vanlig metall. Rengör inte fläkten, då gallret framför den effektivt blockerar fett – både på kort och lång sikt.