Guider & inspirationDatorer, Surfplattor & Tillbehör - guider och artiklarSurfplattor - guider och artiklarGuide: 10 goda skäl till att återvinna mobiltelefoner och surfplattor
Varför ska du återvinna mobiltelefoner och surfplattor?
Gamla mobiltelefoner och surfplattor är värdefulla resurser även om du inte längre använder dem. Det finns flera goda anledningar till varför du bör lämna in gamla tekniska prylar till återvinning. Här får du 10 goda skäl till varför återvinning är en god idé.
1. Det tar i genomsnitt två till tre år innan vi byter ut den gamla mobiltelefonen mot en ny. Gamla telefoner och surfplattor hamnar ofta längst ner i en rörig låda hemma och blir liggande och samlar damm. Om du i stället lämnar in dem i en av Elgigantens butiker kan de återvinnas på ett ansvarsfullt sätt, och råvarorna kan återanvändas i nya produkter.
2. Mobiltelefoner och surfplattor kan innehålla upp till 40 olika metaller. Flera av dem är sällsynta resurser som bara finns i begränsade mängder. Batteriet består bland annat av kobolt och litium. Kretskortet i smartphones och surfplattor har delar av guld, silver, koppar och volfram. Den ovanliga metallen indium gör att pekskärmen fungerar. Utvinningen av indium innebär stora miljöutmaningar.
3. För varje miljon mobiltelefoner som återvinns kan 16 ton koppar, 350 kilo silver, 34 kilo guld och 15 kilo palladium återvinnas enligt amerikanska EPA (Environmental Protection Agency). Palladium är en ädelmetall som används för att tillverka elektriska kontakter, kirurgiska instrument och klockdelar.
4. Mobiltelefoner och surfplattor innehåller även tungmetaller, som bly, kvicksilver och kadmium. Om sådana giftiga ämnen hamnar på fel ställen kan de skada både natur och människor. Om telefoner och surfplattor bränns upp tillsammans med vårt restavfall avges farliga gaser. Samtidigt går de värdefulla resurserna som prylarna innehåller förlorade för alltid.
5. Det är mycket mer miljömässigt hållbart att återvinna råvaror ur gamla telefoner och surfplattor än att utvinna nya metaller. Metallerna kommer ursprungligen från mineraler i sten som utvinns ur gruvor. Det innebär stora ingrepp i naturen och är dessutom mycket energikrävande. Ett ton mobiltelefoner innehåller 300 gånger mer guld än ett ton malm.
6. Att återvinna metaller ur kasserade elektronikprodukter kallas ”urban mining”. Genom att återvinna och återanvända metaller ur gamla telefoner och surfplattor minskar vi vårt klimatavtryck och bidrar till en hållbar planet.
7. Alla Elgigantens butiker tar emot begagnade mobiltelefoner och surfplattor och ser till att de återvinns på ett hållbart sätt. Detta gäller även om du inte köper någon ny produkt. På så sätt kan du vara säker på att råvarorna från dina gamla enheter får nytt liv i form av nya elektroniska produkter. Och när du lämnar in din gamla enhet på Elgiganten kan du dessutom få rabatt på ditt nästa köp.
8. Ett av Elgigantens viktigaste mål är att se till att mer än 85 procent av alla sålda varor lämnas in och återvinns till nya produkter. Även de allra minsta produkterna kan göra skillnad, och varje produkt som lämnas in är ett steg i rätt riktning.
9. Det är tillverkningen av mobiltelefoner och surfplattor som står för dessa enheters största klimatpåverkan. Att återvinna en enda mobiltelefon sparar tillräckligt med energi för att driva en bärbar dator i 44 timmar!
10. Det känns bra! Gå igenom skåp och lådor därhemma, samla ihop de telefoner och surfplattor som du hittar som inte längre fungerar och lämna in dem i en av Elgigantens butiker. På så sätt bidrar du till att värdefulla råvaror blir kvar i kretsloppet och kan återanvändas i nya produkter.