Hoppa över navigation
  • En man håller en fjärrkontroll mot en värmepump

    Undvik dessa misstag när du köper en värmepump

    Om du önskar att värmepumpen ska leva upp till dina förväntningar är det ett par saker du bör vara uppmärksam på.

    En värmepump är ett av de snabbaste och mest effektiva alternativen för att sänka elkostnaderna. Vill du få ut maximalt av din investering finns det några viktiga saker att tänka på, och på så sätt undvika att få för hög elförbrukning eller att värmepumpen låter mer än nödvändigt. 

    Värmepump installerad under taket i ett vardagsrum

    För liten värmepump

    Värmepumpens kapacitet måste vara dimensionerad utifrån den bostad där den ska installeras. Bostadens storlek är naturligtvis den viktigaste faktorn, men det är också viktigt att ta hänsyn till hur väl isolerat det är, takhöjd och planlösning. En tumregel är att  välisolerade hus behöver runt 45W per kvadratmeter, medan bostäder med sämre isolering behöver 65–70W per kvadratmeter. 

    Det finns även en effektivitetsskillnad hos olika värmepumpar. Det lättaste är att ta utgångspunkt i SCOP-värdet. Detta anger hur många kWh värmepumpen kan producera per kWh förbrukad el under definerade omständigheter.
    Det viktigaste är att kolla vilket SCOP-värde de olika värmepumparna får vid minusgrader. Använd gärna de typiska vintertemperaturerna i området där du bor som utgångspunkt.

    Om du väljer en värmepump från en mindre välkänd producent bör du kolla att värmepumpen är designad för det nordiska klimatet.

    Utomhusenhet på en värmepump monterad på en vägg bredvid blommor.

    Felaktig installation

    Värmepumpar måste installeras av en behörig montör. Då är det första misstaget att inte inkludera installation när du får ett prisförslag. 

    En värmepump består av enutomhusenhet och en inomhusenhet. Delen som placeras utomhus kan låta något, men om den installeras på rätt sätt kan det reducera irritation både hos dig själv såväl som hos grannen. 

    Utomhusenheten ska placeras minst en halvmeter över marken och med avstånd från alla sovrumsfönster. Ska den installeras mindre än 10 meter från grannen ska den vara av en tystgående sort. För att undvika vibrationsljud bör värmepumpen monteras med ett stativ som är fäst till grundmuren eller eventuellt på ett stativ som placeras på marken bredvid huset. 

    När du väljer en lämplig plats för inomhusenheten är det viktigt att tänka på att värmepumpen ska ge jämn värmespridning i hela bostaden. Därför är det en god idé att installera inomhusdelen i ett stort, öppet rum där du vistas mycket och önskar att det ska vara varmt och skönt.

    Man sitter i en grå soffa med benen upp och pekar på en värmepump ovanför med en fjärrkontroll

    Felaktig användning

    Du sparar mest el om din värmepump har jämn drift genom hela uppvärmningsperioden. Om du önskar att temperaturen i huset ska vara 22 grader, bör du ställa in den på 22 grader – inte högre för att värma upp huset snabbare. Vill du ändra temperaturen så bör du justera den några grader upp eller ner och inte genom att stänga av eller aktivera värmepumpen. Alternativt kan du sätta på flera fläktar.

    Det kan vara bra att tänka på att undvika autofunktionen, eftersom värmepumpen då exempelvis kan börja kyla ner huset om du eldar i vedugnen.

    Spjället på inomhusenheten har också en viktig funktion. När den används för uppvärmning ska spjället peka neråt. Då sprids den varma luften ner mot golvet innan den stiger uppåt. Om du ska använda värmepumpen för att kyla ner luften ska spjället peka rakt fram.

    Man med ljus t-shirt rengör ett värmepumpsfilter i en värmepump som sitter placerad precis under taket

    Bristande skötsel

    Inomhusenheten har sitt eget filter som behöver rengöras med jämna mellanrum. Om filtret är tilltäppt kommer det medföra att värmepumpens effekt reduceras snabbare. Den får då inte tillräckligt med luft, vilket i sin tur gör att den måste arbeta hårdare. Detta ökar både elförbrukningen och slitaget på värmepumpen. Hur ofta du bör rengöra värmepumpen beror på hur dammig bostaden är, men en gång i månaden är ett bra utgångsläge. Har du husdjur bör den rengöras varannan vecka.  

    Utomhusenheten måste ha rikligt med lufttillförsel. Du måste därför se till att den inte är täckt av snö eller växtlighet.

    Vi hjälper dig

    Elgiganten har värmepumpar i alla kategorier och prisklasser. Ta med en planöversikt till butiken så kan du sätta upp en plan för placering tillsammans med en av våra säljare. Om du önskar installation av värmepumpen så tar vi hand om det också – till ett fast pris. 

    Se alla värmepumpar

    Se liknande artiklar: