Hoppa över navigation
  • Tre Raclette-pannor med ost, några tomater i den till höger, bacon i den i mitten och kryddor på den till vänster.

    Få den där retrokänslan i köket med en Raclette

    För många är Raclette en 90-tals klassiker, men den har nu kommit tillbaka och är hetare än någonsin. Denna charmerande bordsgrill gör att varje gäst får ta ansvar för sin egen mat, så att de kan tillaga och kombinera sina egna favoritingredienser. Roligt, socialt och naturligtvis utsökt!

    Person placing raclette pan in round raclette with food

    Raclette - mer än bara smält ost

    Raclette är både en ost och en maträtt, som båda kommer från bergsområdena mellan Schweiz och Frankrike. Maträtten är över 400 år gammal och kommer från en tid då herdar i bergen tillagade ost över brasan och sedan spred ut den på brödbitar. Själva ordet kommer från det franska ordet "racler" vilket betyder ”att skrapa”.

    I vår tid har bålen ersatts med en elektrisk grill, vilket har ökat rättens potential med tiden. Raclettegrillen levereras med mindre stekpannor som används för att smälta ost, medan kött, lök och andra ingredienser kan tillagas på den övre delen av grillen. Det spännande med Raclette är den stora variation som erbjuds, så att du kan utforska och blanda ingredienser helt enligt ditt eget tycke och smak. Både när det gäller ostsorter, kött och grönsaker.

    Close-up of square raclette with food cooking on it

    Social matlagning

    Det allra bästa med Raclette är förmodligen möjligheten att tillaga maten vid bordet. Varje person smälter sin egen ost och steker sina egna tillbehör. Med andra ord får alla välja exakt vad de vill äta och hur väl de vill tillaga sin mat. Låt gästerna välja mellan olika grönsaker och sorters kött så att alla kan testa olika kombinationer.

    Det kanske också vill överväga att experimentera med olika sorters ostar, till exempel prova cheddar, gouda eller gruyère utöver den ultimata Raclette-osten. Om du önskar att utmana traditionerna lite kan du även testa både blåmögelost och brie. Med en Raclette är det bara fantasin som sätter gränser. Det är dags att låta smaklökarna få en smak av nittiotalet.