Detta bör du tänka på när du väljer stekpanna
Att laga mat blir ännu roligare om man har den rätta utrustningen, och stekpannor är inget undantag. Det finns naturligtvis olika stekpannor för olika uppgifter. Vi har frågat en kock om vilka stekpannor som ska användas till vad.
Moderna stekpannor är ganska avancerade saker. De är tillverkade av olika material, i olika former och storlekar och inte minst med många olika sorters ytbeläggningar. Allt för att göra det lite enklare för dig att lyckas i köket. Här ger vi dig en översikt över diverse varianter.
Praktiskt med non-stick
Vi börjar med att ta en närmare titt på vad som kallas teflonbeläggning eller non-stick-beläggning. Bjørn Erik Vangen är en norsk kock med många års erfarenhet med att tillaga fisk och skaldjur. Han ser särskilt fördelen med att använda en stekpanna med non-stickbeläggning när fisken ska stekas perfekt.
– När jag steker fisk är en non-stickpanna överlägsen, förklarar han. Det gör det enkelt att få en krispig stekskorpa utan att behöva oroa sig för att fisken ska fastna.
– Dessutom är det praktiskt att stekpannan kan rengöras ordentligt med diskmedel. Då avlämnar den varken lukt eller smak till det nästa som ska stekas i pannan, fortsätter Bjørn Erik.
Många sorters beläggning
Teflonbeläggning har vi varit vana vid i många år, men det finns många andra beläggningar med olika egenskaper. Fördelen med teflon, eller andra pannor i polytetrafluoreten, är att de har goda non-stick-egenskaper. Kolla hur många beläggningslager stekpannan har, eftersom det säger något om hur mycket den kan tåla.
Keramisk beläggning
Keramisk beläggning tåler något högre temperaturer, är mera robusta när det kommer till repor i beläggning, men har inte lika höga non-stickegenskaper som stekpannor med PTFE.
Hybridbeläggning
Hybridbeläggning finns på stålpannor och har en struktur med nedfällda områden som gör att non-stick-materialet ligger skyddat på en lägre nivå.
Titanbeläggning
Titanbeläggning är något dyrare men tål också mer – både högre värme och stålredskap.
Aluminiumstekpannor
Aluminiumpannor är lätta och har en god värmefördelning.
Stålstekpannor
Stålpannor tål hög värme, och med en hybrid- eller keramikbeläggning är ytan extra robust.
Stekpanna med tjock eller tunn botten?
Det nästa du bör tänka på är om du vill ha en panna med tjock eller tunn botten.
Eftersom en tunn botten värms upp mycket snabbt, kan det leda till att maten lättare bränns vid och därför är det viktigt att du håller noggrann koll. Stekpannor med tunn botten passar bäst för att snabbt fräsa kött och grönsaker. En stor fördel med stekpannor med tunn botten är att de ofta väger lite och är enkla att hantera.
En tjock botten tar längre tid att värma upp, men så håller den också mycket bättre på värmen när rätt temperatur har uppnåtts. En stekpanna med en tjock botten är även mindre utsatt för deformering och slitage. Priset är ofta lite högre, men det kan vara en smart investering i långa loppet.
Du bör också kolla att du tycker om stekpannans handtag. Ett bra grepp är viktigt när den ska hanteras, och ett stålhandtag gör att du kan ställa in stekpannan i ugnen.
Liten och stor stekpanna
Det kan vara smart att ha en liten stekpanna i tillägg till en av standardstorlek. Då kan du spara både el och disk, plus att matlagningen går snabbare. Ska du bara steka ett ägg eller laga en mindre rätt, behöver du inte värma upp en stor stekpanna.
Wokpanna
Vangen anser också att en bra wokpanna är bra att ha, och de finns med olika beläggningar. En wokpanna är djupare än en vanlig stekpanna. Det ger större volym, vilket innebär att du kan göra större portioner. Denna sortens pannor är också gjorda för att tåla höga temperaturer.
– De höga, sluttande kanterna som leder värmen väl ger pannan ett större område att arbeta med. Om du vill ha en autentisk wokrätt med krispiga grönsaker är en wokpanna A och O.
Stekpanna med höga kanter
En stekpanna med höga, raka kanter och ett lock är också ett bra val om du tycker om att tillaga en hel rätt direkt i pannan. Eller om du vill blanda flera ingredienser tillsammans med köttet du steker, så undviker du att behöva använda en extra kastrull i tillägg.
– Nyligen gjorde jag en välsmakande blåmusselsoppa i en sådan typ av stekpanna, berättar Vangen. Först stekte jag löken och sen tillsatte jag resten av ingredienserna lite i taget. Och vips, så hade jag en helt färdig musselsoppa – i en och samma panna. Denna stekpanna är även lämplig att göra gryträtter i, som då kan stå och puttra sig färdiga under ett lock.
Ta hand om din stekpanna
Välj den beläggning som du tycker är bäst för dig och det du primärt tänker använda den till, och läs igenom användarmanualen.
– Det är viktigt att rengöra den ordentligt, och de flesta stekpannor med beläggning kräver också att du använder redskap som är skonsamma mot beläggningen. Gärna av trä, silikon eller plast. Om du behandlar dina stekpannor väl så kan de vara länge, understryker Vangen.
Vi hjälper dig
På Elgiganten hittar du säljare som är experter på köksapparater. Vi hjälper dig att välja mellan alla de olika stekpannorna och ger dig tips om hur du använder dem på smartaste sättet. Glöm inte att du även kan chatta med en shoppingassistent om du handlar online. Titta efter Live Shopping-ikonen nästa gång du handlar.