Guider & inspirationVitvaror - guider och artiklarSpis - guider och artiklarGuide: Induktionshäll eller keramik - vilken är bäst?

Induktions- eller keramikhäll - vilken är bästa valet?
Är du osäker på om du ska välja keramikhäll eller induktionshäll nästa gång du ska förnya ditt kök? En är i alla fall betydligt säkrare än den andra.
Det är ett tag sedan induktionshällen introducerades i våra hem och det är många som uppskattar hur enkelt och snabbt det har blivit att laga mat. Men är induktionshällen verkligen så bra som alla påstår? Vilka skillnader finns det egentligen mellan induktions- och keramikhällar?
Induktionsvärme
Se alla våra induktionshällarInduktionshällar är snabba och energieffektiva. En induktionshäll värmer upp dina grytor och pannor med hjälp av magneter under glasytan. Men detta betyder inte att allting som är magnetiskt aktiverar värmefunktionen om du skulle råka tappa eller glömma någonting på spisen.
Det krävs nämligen att en stor del av uppvärmningsytan täcks av ett magnetiskt föremål för att värmen ska aktiveras. Dina ringar eller kylskåpsmagneter sätter inte igång värmen.
Med en induktionshäll måste du vara på alerten – den värmer maten mycket snabbare än vad du är van vid. Om du sätter spisen på maximal värme kommer maten att brännas vid på en gång. Det är något du måste vänja dig vid ifall du tidigare, när du använde keramikhäll, brukade sätta plattan på maximal värme direkt.
Betydligt mer brandsäker
Trots att induktionshällen värmer snabbare än en keramikhäll är den brandsäkrare. Om du skulle glömma att slå av värmen stänger plattan av sig själv när du tar bort grytan eller stekpannan, och detta minimerar därmed brandrisken. En induktionshäll blir heller inte lika varm som en keramikhäll. Istället för att värma glasytan värmer den grytan eller stekpannan. På så sätt fattar sådant som kommer i kontakt med induktionshällen inte eld, om du till exempel skulle råka lägga ett papper på spisen eller om vattnet kokar över.
Hur snabbt går det att få vattnet att koka med induktionsvärme beror på materialet i dina grytor och stekpannor. Vissa material värms upp snabbare än andra. Billiga kokkärl är vanligtvis tillverkade av en aluminiumblandning. De låter dessutom mer än de dyrare alternativen. Därför rekommenderar vi att du använder bra stekpannor med tjock botten.
Keramikhäll
Se alla våra keramikhällarKeramikhällens värmeelement är placerat under glasytan som värms upp innan pannorna och maten värms upp. Detta gör att det tar längre tid att värma maten eller koka vattnet på en keramikhäll.
Tidigare var keramikhällar det allra vanligaste men idag har induktionshällarna totalt tagit över marknaden. Trots det har keramikhällen fortfarande några fördelar. Eftersom induktionshällen värmer kokkärlen med hjälp av magnetism, fungerar den bäst med material som koppar eller ren aluminium.
Smart induktionshäll
På en del induktionshällar kan temperaturen kontrolleras väldigt exakt. Det kan vara praktiskt om du till exempel ska värma upp mjölk till jästbak och måste ha en temperatur som inte är så hög att mjölken förstör jästen, eller om du ska smälta choklad eller smör. Induktionshällar har program med förinställda zoner, så att du kan undvika att bränna maten vid för hög temperatur.
En del induktionshällar är koordinerade med ventilationssystemet. De slår på en fläkt när spisen aktiveras och stänger av fläkten några minuter efter att du är färdig med matlagningen. En annan nyhet på marknaden är en induktionshäll med kockfunktion. Om en kock till exempel ska tillaga en sås börjar han med hög temperatur för att sedan, steg för steg, sänka den. Induktionshällen styr hela tillagningsprocessen så att du slipper oroa dig för att såsen ska brännas vid. En induktionshäll gör det också lättare att tillaga mat i stora grytor. Om du har en stor gryta som kräver mer utrymme än normalt kan du koppla ihop kokzonerna så att hela grytan förses med värme, det går inte att göra på en keramikhäll.
Traditionell spishäll i gjutjärn
Se våra spisar med gjutjärnÄven om elektriska spisar och spishällar med kokplattor i gjutjärn försvinner allt mer från de flesta hushåll och företagskök så finns det fortfarande ett passande och robust alternativ för kök i mer krävande miljöer, som fartyg och byggarbetsplatser, där saker plötsligt kan falla ner över spisen eller där de behöver vara lite extra tåliga.
Gjutjärnsplattor är också ett kostnadseffektivt val och så kräver de lite underhåll och är enkla att använda.
Elgiganten erbjuder en mängd olika traditionella spisar med kokplattor av gjutjärn. Kontakta oss om du behöver hitta mer branschspecifika lösningar för ditt företag.
Hur man väljer induktionshäll till köket
Läs merGenom åren har induktionshällen bara blivit allt mer och mer populär och numera finns det en mängd olika modeller att välja mellan, så vilken passar bäst i ditt kök och för dina behov?
Guide: Vart ska du placera din spishäll?
Läs merFunderar du på att skaffa en ny spishäll? I vår guide får du användbara tips om storlek, installation och placering av spishällar i köksbänken.
Guide: Därför bör du överväga en ugn med WiFi
Läs merEn WiFi-ansluten ugn ger dig fler möjligheter än du har med en vanlig ugn. Här är några av anledningarna till at du bör överväga en ugn med WiFi till ditt kök.