Guider & inspirationVitvaror - guider och artiklarSpis - guider och artiklarVilka är fördelarna med en ångugn?

Ugnar med ångfunktion ger dig många fördelar när det gäller att laga hälsosam och läcker mat. Med ånga tillagas maten på ett skonsamt sätt och behåller sin färg, konsistens och viktiga näringsämnen.
Ångtillförsel är även perfekt för att tina eller värma upp mat, jäsa deg eller laga mat med sous vide-metoden.

Därför är en ångugn bäst för maten
Om du endast använder ånga får du perfekt resultat när du tillagar fisk, ris och grönsaker. Ångugnen bibehåller en låg temperatur på mellan 40 och 100 grader och slutresultatet blir både saftigt och näringsrikt. 100 % ånga är perfekt för rätter som behöver tillagas på ett skonsamt sätt, exempelvis risotto, crème brulée eller dumplingar. Ångfunktionen lämpar sig också för jäsning av deg.
Med en ångugn kan du även laga mat med sous vide-metoden. Ingredienserna tillagas i vakuumförslutna påsar och maten tillagas under lång tid vid låg temperatur. Med ångfunktionen kan ugnen bibehålla en exakt temperatur i upp till tio timmar, vilket ger ett perfekt och läckert resultat.
Du kan även välja att använda en kombination av 50 % ånga och 50 % varmluft. Detta är perfekt när du ska värma rester eftersom maten håller sig varm och fräsch utan att bli torr.
Kött eller kyckling blir bäst om du använder 25 % ånga och 75 % varmluft. Då blir köttet saftigt och får en fin och knaprig yta. Denna inställning passar även perfekt när du bakar bröd och kakor.

Smaskiga recept!
Crème brûlée, gnocchi med brynt smör, salvia och hasselnötter eller steamed buns med anka, picklad silverlök och hoisinsås. Låter det gott? Klicka in här för att se dess aoch fler recept som du kan tillaga i din ångugn.