Hoppa över navigation
  • Oven with steam function and sous vide food prepared inside the oven

    Ugn med sous vide

    Varför ska du välja en ugn med ånga? Med en ångugn kan du laga gourmetmat i ditt eget kök. Med sous vide-metoden bevarar du matens saftighet och smaker på ett helt annat sätt än om du använder en vanlig ugn.

    Termen "sous vide" kommer från franskan och betyder "under vakuum". Det är en metod där mat tillagas i vakuumpåsar vid exakt rätt temperatur.

    Oven with steam function - Vacuum Sousvide collage

    Varför smakar maten bättre med sous vide?

    När du steker en bit kött i en traditionell ugn får du rätt kärntemperatur i mitten av köttet, medan temperaturen blir högre närmare ytan. Därför är det svårt att få hela köttbiten lika mör.

    Med sous vide-metoden får hela köttbiten den önskade kärntemperaturen, och köttet blir saftigt och mört.

    Men stekytan då, kanske du tänker? Den kan du ordna efter det att köttet har varit i ångugnen. Eftersom köttet är vakuumförpackat går inte den värdefulla köttsaften förlorad, och du kan steka köttet i en stekpanna efteråt för att ge det en fin yta.

    I en ångugn kan du hålla den exakta temperaturen i upp till 10 timmar med en grads precision. I vanliga ugnar kan du bara ställa in temperaturen i femgraderssteg. Den mer exakta temperaturen göra att du kan få precis den kärntemperatur som köttet ska ha. För en bra köttbit kan det göra stor skillnad i smak och mörhet bara mellan 38 och 40 grader.

    Oven with steam function - Sousvide and vacuum applience in a bowl

    Maten måste vara vakuumförpackad

    För att laga sous vide-mat måste maten vara vakuumförpackad. För det behöver du en vakuumförpackare. Genom att vakuumförpacka maten ökar hållbarheten med upp till fem gånger jämfört med traditionella förpackningar. Detta beror på att det inte kan bildas bakterier om det inte finns någon luft.

    Ett bra tips när du köper stora mängder mat åt gången är att vakuumförpacka maten innan du ställer in den i kylskåpet eller lägger den i frysen. Krydda eller marinera gärna maten lite innan du försluter den med en vakuumförpackare, men överdriv inte, smakerna blir mer koncentrerade när maten vakuumförpackas. Med den här metoden har du alltid färska och fräscha ingredienser och kan tillaga maten sous vide när du vill.

    Alltfler produkter, exempelvis salmalax, kommer i en påse som du kan lägga in direkt i ångugnen och tillaga sous vide. Men kom ihåg att kontrollera på förpackningen hur många grader förpackningen klarar under värmebehandlingen.

    I välsorterade butiker med en färskvaruavdelning kan du be personalen att vakuumförpacka dina inköp.

    Hitta en vakuumförpackare

    Läs fler artiklar om sous vide och matlagning här: